Venlerin Anatomisi ve FizyolojisiOp. Dr. Cemal Aslan Created: 2023-07-09 10:56:15
View Count: 318

Venlerin Anatomisi ve Fizyolojisi

Venler tüm vücudumuzda ve kilometrelerce uzunluktadır. Birbirleri ile adet bir ağ kurmuş olup, dokularda kullanılmış kanı temizlenmek üzere önce kalbe, sonra da akciğere taşırlar.


Venlerin Anatomisi ve Fizyolojisi

Bacak damarlarında bulunan venöz kanın büyük kısmı (yaklaşık %90) kaslarla çevrili, kas kılıfı (kas fasyası) içinde uzanan ve bu nedenle duvar destekli derin damarlarda akar. Yüzeysel bacak damarları kanın sadece yaklaşık %10'unu taşır. Deri altı yağ dokusu / bağ dokusunda kas zarfı (kas fasyası) üzerinde çalışırlar. Bu damarlar için derin damarlara benzer bir duvar desteği eksiktir, bu nedenle statik yük altında (örneğin ayakta dururken, otururken) basınç artışı damar duvarına ve damar kapaklarına daha kolay zarar verir. Bu duvar hasarı ve kapak hasarı temelinde zamanla varis klinik tablosu gelişir.

Bacakta iki büyük deri altı damar vardır: alt bacağın ve uyluğun iç kısmındaki ayak bileğinden kasığa kadar uzanan ve burada derin damar sistemine boşaldığı vena saphena magna, femoral damar (vena femoralis) .

Vena saphena parva, lateral malleolün arkasından başlayan ve diz boşluğundaki venöz kanı derin damar sistemine (Vena poplitea) yönlendiren alt bacağın arkasında uzanır. Orifis valfleri ve kilitli valfler olarak anılan derin venöz sistemle doğrudan birleştiği yerde bulunan venöz valfler burada özellikle önemlidir. Bu venöz kapakçıklar özel bir öneme sahiptir ve bir tür kapakçık olarak, ayakta dururken veya otururken kanın vena safena magna ve parvaya geri kaçmasını engeller.


This post has been written by Op. Dr. Cemal Aslan and viewed 318 times.


Comments

Loading...